Kahina, Lalla Fatma n'Soumer, Nemfir - mocné berberské ženy

„Nechtěl tu být. Ale přesto zůstal. Kvůli ní. Kvůli Tamenně. Protože byli svázáni krví. Nebyli příbuzní, i když on ji považoval za mladší sestru, ale patřili ke stejnému národu. I když ona byla Kabylka a on Amahagh, oba byli Berbery a obývali tinariwen od počátku času.
Tehdy se zvali Imazighen, hrdí a volní.
Tamenna byla velice chytrá, odvážná a nezávislá – stejně jako všechny Berberky. Jako Kahina, která v sedmém století bojovala proti Arabům při jejich vpádu do Severní Afriky, jako slavná Kabylka Lalla Fatma n'Soumer, vzdorující francouzským kolonistům.“
 
 
V Palmerově (ehm :-D) dobrodružném thrilleru Srdce Sahary, který vychází již za čtrnáct dní, hrají důležitou roli i berberské ženy. Jednou z hlavních postav románu je Tamenna, dcera kabylského archeologa Abdalazíze Amara, která se připojí k hlavním protagonistům knihy, ke dvojici Scott & Rogers, aby společně s nimi pátrala po tajemné garamantském artefaktu nazvaném Ulld Tenarawen, Srdce Sahary.
V prologu knihy se ale seznámíte i s tajemnou Nemfir, poslední garamantskou královnou. A také s mytickou tuarežskou vládkyní Tin Hinan.
Legenda vypráví, že se původně jednalo o Berberku z oázy Tafilalt, nacházející se v marockém Atlasu. Společně se svou služkou Takamat se jednoho dne vydala na jih. Po týdnech putování pouští dorazila k pohoří Ahaggar (dnes leží na jihu Alžírska), které tehdy obýval prostý kmen lidí, jež se nazývali Isabetenové. Ti si tajemnou cizinku oblíbili, a nakonec si ji vyvolili za svou královnu. Měla několik dcer – a ty dcery daly vzniknout třem urozeným rodům Kel Ahaggarů. Dcery služky zase založily kmeny Imradů, pastevců. Dlouho se mělo za to, že je to jen legenda, odrážející tuarežské tradice a matriarchální pojetí jejich společnosti. Tedy až do začátku minulého století, kdy byla poblíž vesnice Abalessa, nacházející se ve wedu Amded padesát mil na západ od Tamanrassetu, objevena masivní hrobka a v ní lidské ostatky. Ihned vešlo ve známost, že by tam mohla být pohřbená Tin Hinan. A právě její hrobku v románu Srdce Sahary hrdinové navštíví.

 

Vytvořeno službou Webnode