Bude třetí Christopher de Glenville? Bude!

Tak jo, je načase učinit jedno oznámení.

Musím přiznat, že mě velice těší, že je o moje historické romány ze středověké Anglie (Znamení rodu a Temnota rodu) i po letech velký zájem, od chvíle, co znovu vyšly pod křídly Nemetonu, jsem navíc obdržel pár dotazů na pokračování.

Tímto tedy oficiálně oznamuji, že bude a že se bude jmenovat Prokletí rodu. Přiznám se, že jsem to chtěl původně na sítích tajit (přičemž jsem o knize chtěl hovořit jen jako o „utajeném projektu“) a zveřejnit to až ve chvíli, kdy bude hotová a bude mít i obálku (a já budu zrovna v Anglii...), ale jelikož jsem slepičí prdelka (takže Vás prosím, nesvěřujte mi raději žádná tajemství...) a tu a tam jsem se v osobní konverzaci ukecl, nemá cenu to dál tajit, stejně se to již šíří.

Námět Prokletí rodu není nový, vznikl už v době, kdy jsem psal první dva díly série Christopher de Glenville – byla totiž plánovaná jako trilogie. Tehdy (v roce 2011) mi ale vzaly vítr z plachet problémy s původním nakladatelem, takže šly plány s třetím dílem k ledu a v podstatě jsem se už smířil s tím, že série bude jen dvoudílná. Nemeton a čtenářský zájem o knihy mi ale vlil do žil novou energii a já se rozhodl sérii po letech dokončit.

A na co se můžete v Prokletí rodu těšit?

V prvé řadě na zajímavé lokality. Nejen na Anglii (v úvodu dojde například k návštěvě Dartmooru, kde se chystám příští rok turistit), ale hlavně na Skotsko. Christopher de Glenville bude totiž vyslán anglickým králem Eduardem I. na důležitou misi na sever, doprovázet ho samozřejmě bude jeho správce Thomas Stockton. Hlavním záporákem jim pak bude jeden z templářských rytířů, usilující o moc nejen v rámci řádu.

Dojde ale i na skutečné historické postavy. Z těch nejznámějších zmíním skotského bijce Williama Wallace, jehož ve filmu Statečné srdce ztvárnil Mel Gibson. V době, kdy se bude román odehrávat (rok 1281) mu bude deset let a přichomýtne se k Christopherově výpravě, možná u něj získá i nějaké ty první rytířské zkušenosti. Další skutečnou historickou postavou bude filozof, učenec a alchymista Roger Bacon, který svými vynálezy tak trochu předběhl svou dobu. K jeho začlenění do děje Prokletí rodu mě inspirovala jedna ze záhadologických knih mého oblíbeného autora Jana A. Nováka. Můžete se ale těšit i na anglického krále Eduarda I., skotského panovníka Alexandra III. a Roberta Bruce, lorda z Annandale, jehož stejnojmenný syn se stal později slavným skotským králem.

Samozřejmě ale půjde i o tajemno. Důležitou roli bude hrát slavný Kámen osudu, Stone of Scone, a jeho obdoby nacházející se různě po světě (představte si, že i na Pražském hradě svého času býval nastolovací kámen či stolec českých knížat). A když už budu ve Skotsku a na tamní Vysočině, zapojím do hry i legendu o příšeře z jezera Loch Ness, s níž se poprvé setkal již v 7. století našeho letopočtu irský misionář svatý Kolumbán. Příšera se dokonce i v knize objeví, byť v jiné podobě, než byste čekali. A taky dojde na některá tajemství templářského řádu, například na idol známý jako Bafomet.

Poslední věcí, kterou mohu slíbit, bude závěrečná epická bitva na březích jezera Loch Ness, jíž se zúčastní posádka místního hradu Urquhart (posílená o Christophera de Glenvilla a jeho druhy), Skotové pod vedením Alexandra III. a templářští rytíři.

S prací na knize už jsem de facto začal, zatím nastudovávám podklady, a to nejen týkající se míst, kde se bude román odehrávat, ale osvěžuju si i dobové reálie. Také dávám dohromady ucelenější synopsi děje. Na psaní se plánuju vrhnout v zimě, pokud vše půjde dobře, tak kniha vyjde na Vánoce 2025, plánuju ji vypustit pouze jako e-book.

 

Vytvořeno službou Webnode